هموروئید یا بواسیر

هموروئید Hemorrhoids یا بواسیر یکی از بیماری های شایع بین مردان و زنان است. بر اساس داده های غربالگری کولونوسکوپی حدود 38٪ از افراد مبتلا به بواسیر هستند، ولی تنها 44٪ از آنها که دچار بواسیر بودند در آزمایشات غربالگری دارای علائم بودند.

 

هموروئید

 

آناتومی و فیزیولوژی هموروئید

بواسیر یا هموروئید بافت عروقی غیر پاتولوژیکی بالش مانندی در کانال مقعد است.

از نظر میکروسکوپی، آنها به دلیل نداشتن عضله مانند رگها به عنوان سینوس ها توصیف شده اند.

چندین بررسی آناتومیک وجود ارتباطات شریانی بین عروق را تأیید کرده است، که روشن می کند که چرا خونریزی بواسیر قرمز روشن است و دارای pH مشابه خون شریانی است.

کانال مقعد در بزرگسالان تقریباً 4 سانتی متر طول دارد که خط دندانه آن نقطه میانی آن است.

بواسیر داخلی در بالای خط دندانه ایجاد می شود و چون جزو احشاء درونی است بدون درد است.

آنها توسط اپیتلیوم ستونی پوشیده شده و بر اساس درجه پرولاپس طبقه بندی می شوند.

  • عروق برجسته و بدون پرولاپس بواسیر درجه یک هستند.
  • هموروئید درجه دو با Valsalva پرولاپس می شود اما به طور خود به خود کاهش می یابد.
  • بواسیر درجه سه نیز با والسالوا پرولاپس می شود اما باید به صورت دستی کاهش یابد.
  • هموروئید درجه چهار به صورت مزمن تشدید می شود و به صورت دستی قابل کم شدن نیست.

بواسیر خارجی توسط آنودرم پوشانده شده و در زیر خط دندانه قرار دارد.

آنها به دلیل درگیری عصب جسمی به لمس، کشش و دما حساس هستند.

طیف وسیعی از راه ها برای درمان بواسیر

در انتخاب درمان بواسیر باید درجه بیماری و شدت آن، تأثیر آن بر کیفیت زندگی، میزان درد ناشی از آن، میزان علاقه بیمار به درمان و اولویت شخصی بیمار در نظر گرفته شود.

صرف نظر از شدت، درمان تقریباً همیشه با رژیم غذایی پر فیبر و سایر اصلاحات در شیوه زندگی که شامل تغیراتی در حرکات روده است شروع می شود.

این امر مستلزم آن است که پزشکان صرف نظر از نوع یا شدت بیماری، زمان قابل توجهی را صرف آموزش بیمار کنند.

درمان هموروئید می تواند به سه دسته محافظه کارانه، درمان در مطب ها و جراحی هموروئید گروه بندی شوند.

پزشکان باید با تکیه بر جوانب مثبت و منفی هر یک، گزینه ها و راه های موجود را با بیمار در میان بگذارند.

عواملی که باعث ایجاد بواسیر یا هموروئید می شوند؟

چرا بواسیر ایجاد می شود دقیقاً ناشناخته است. محققان دلایل زیادی را برای توضیح تورم بواسیر شناسایی کرده اند ، از جمله این واقعیت ساده که وضعیت ایستاده افراد فشار زیادی به وریدهای مقعدی وارد می کند.

افزایش سن، چاقی، بارداری، یبوست مزمن یا اسهال، استفاده بیش از حد تنقیه یا ملین، کشیدگی هنگام دفع و حرکات روده، صرف وقت زیاد در توالت از عوامل موثر این عارضه هستند. وراثت نیز ممکن است در برخی موارد نقش داشته باشد.

هیچ دلیلی وجود ندارد که باور کنیم بواسیر ناشی از مشاغلی است که به عنوان مثال به بلند کردن وزنه یا نشستن طولانی نیاز دارند، اگرچه فعالیت هایی از این قبیل می تواند بواسیر موجود را وخیم کند.

شایعترین علامت بواسیر داخلی خون قرمز روشن در کاسه توالت یا مدفوع یا دستمال توالت است. وقتی بواسیر در داخل مقعد باقی بماند تقریباً هیچگاه دردناک نیست، اما ممکن است افتادگی داشته باشد (از مقعد بیرون بزند) ، تحریک و زخم شود.

گاهی اوقات ، بواسیر بیرون زده به خودی خود به داخل کانال مقعد حرکت می کند یا می تواند به عقب رانده شود، اما در برخی مواقع تا زمانی که توسط پزشک معالجه نشود، خارج از مقعد باقی می ماند.

بواسیر خارجی معمولاً در زیر پوست ناحیه خارجی مقعد وجود دارد و معمولاً علائمی ایجاد نمی کند. اما هموروئیدهای بزرگتر می توانند دردناک باشند و در تمیز کردن ناحیه مقعد اختلال ایجاد کنند.

گاهی اتفاق می افتد  یک لخته خون در بواسیر خارجی ایجاد می شود (بواسیر ترومبوز نامیده می شود)، پوست اطراف مقعد ملتهب می شود و یک توده بسیار دردناک ایجاد می کند. بواسیر ترومبوز شده باعث آمبولی نمی شود.

به صورت موردی می توان عوامل را به شرح ذیل ذکر کرد:

  • فشار ناشی از یبوست مزمن یا اسهال
  • نشستن یا ایستادن برای مدت طولانی
  • اضافه وزن داشتن
  • بارداری یا زایمان
  • برداشتن بار سنگین

 

 

هموروئید 1

 

علائم بیماری بواسیر

  • خارش خارجی
  • درد خارجی
  • سوزش داخلی
  • درد داخلی
  • تورم بافت بواسیر
  • التهاب سطح
  • خون ریزی

* این اطلاعات فقط با هدف اطلاع رسانی جمع آوری شده است و جایگزینی برای مشاوره پزشکی حرفه ای، تشخیص یا درمان توسط یک متخصص بیماری های نشیمنگاهی نیست.

قبل از ایجاد هرگونه تغییر در شیوه زندگی، یا شروع یا قطع هر دوره درمانی، با متخصص خود صحبت کنید.

هرگز به دلیل مطالبی که در این سایت خوانده اید، از انجام توصیه های پزشک خود خودداری کنید.

علت و تشخیص همورئید خارجی

شایعترین علت بواسیر خارجی فشار مکرر حین دفع است. خارش در اطراف مقعد یا ناحیه مقعدی، درد در اطراف مقعد، توده های نزدیک یا اطراف مقعد، خون در مدفوع از علائم بواسیر خارجی هستند. اغلب به دلیل موارد شدید یبوست یا اسهال ایجاد می شود. زنان باردار نیز ممکن است به دلیل فشاری که رحم به این وریدها وارد می کند، در معرض ابتلا به بواسیر باشند.

بسیاری از علائم بواسیر خارجی می تواند به دلیل شرایط دیگری ایجاد شود ، انجام معاینه دقیق ضروری است. پزشک ممکن است از یک سری آزمایشات برای تایید وجود بواسیر خارجی در اطراف مقعد استفاده کند. آزمایشات می تواند پروکتوسکوپی، معاینه دیجیتال راست روده، کولونوسکوپی، سیگموئیدوسکوپی و آنوسکوپی را شامل شود.

اگر پزشک به بواسیر داخلی مشکوک باشد، ممکن است از آنوسکوپی برای بررسی قسمت داخلی مقعد استفاده کند. بواسیر داخلی را می توان با کولونوسکوپی، سیگموئیدوسکوپی یا پروکتوسکوپی نیز مشاهده کرد.

درمان بواسیر خارجی

بواسیر بسته به شدت از چند طریق قابل درمان است. برخی از درمان های عمومی شامل بسته های یخ برای کاهش تورم، شیاف یا کرم بواسیر است. این گزینه ها می توانند  حالت خفیف تری از بواسیر را تسکین دهند.

اگر مورد شدیدتری دارید، پزشک ممکن است درمان را با یک روش جراحی پیشنهاد کند. سوزاندن بافت بواسیر با مادون قرمز، لیزر یا انعقاد الکتریکی، اسکلروتراپی یا بستن باند لاستیکی برای کاهش بواسیر از موارد جراحی است.

چگونه می توان از بواسیر خارجی جلوگیری کرد؟

عامل اصلی پیشگیری از بواسیر خارجی عدم فشار به حرکات روده است. اگر یبوست شدید دارید ، ممکن است بخواهید از ملین یا رژیم غذایی با فیبر بیشتر استفاده کنید. نرم کننده های مدفوع یکی دیگر از گزینه های محبوب بدون نسخه است که می تواند به یبوست موقت به دلیل بارداری یا سایر عوامل کمک کند.

بواسیر داخلی

بواسیر داخلی در راست روده دیده می شود و همیشه قابل مشاهده نیستند. بواسیر داخلی به طور معمول جدی نیست و خود به خود از بین برود. گاهی اوقات بواسیر داخلی ممکن است متورم شده و از مقعد خارج شود و بواسیر افتاده شناخته می شود.

هیچ عصبی در راست روده وجود ندارد تا درد را تشخیص دهد، بنابراین ممکن است همیشه متوجه بواسیر داخلی نشوید. اما اگر بزرگتر شوند، می توانند علائمی مانند درد یا ناراحتی، خارش، سوزش، توده های قابل توجه یا تورم نزدیک مقعد داشته باشند.

عبور مدفوع از راست روده می تواند بواسیر داخلی را تحریک کند و باعث خونریزی شود. اگر بواسیر داخلی درد یا ناراحتی زیادی ایجاد می کند، به پزشک مراجعه کنید.

تشخیص بواسیر داخلی

تشخیص ممکن است دشوارتر از بواسیر خارجی باشد زیرا در داخل راست روده پنهان شده است مگر اینکه افتادگی ایجاد شود. به هر حال روش هایی وجود دارد که شما می توانید بواسیر داخلی را تشخیص دهید و خوشبختانه گزینه های موثری برای درمان بواسیر داخلی وجود دارد.

همه بواسیرهای داخلی یکسان نیست یا مشکلات یکسانی ایجاد نمی کنند. بواسیر داخلی برحسب به چهار گروه طبقه بندی می شوند:

  1. هموروئید درجه یک: اگر بواسیر داخلی خونریزی کند وداخل راست روده باقی بماند
  2. هموروئید درجه دوم: بواسیر داخلی افت می کند، یعنی از مقعد گسترش می یابد. اگر بواسیر افتاده به خودی خود کاهش یابد، بواسیر درجه دو است.
  3. هموروئید درجه سه: این نوع بواسیر افتاده است و به خودی خود کاهش نمی یابد. این بواسیرها معمولاً به کاهش دستی پاسخ می دهند، به این معنی که می توان آنها را به داخل راست روده راند.
  4. هموروئید درجه چهارم: این نوع بواسیر پیشرفته ترین و شدیدترین نوع بواسیر داخلی است. این بواسیرها افتاده هستند و قابل کاهش نیستند ، به این معنی که حتی با وجود تلاش برای کاهش دستی، افتاده باقی می مانند.

دلایل بواسیر داخلی

بواسیر می تواند یک مسئله اجتناب ناپذیر باشد که همراه با افزایش سن است. بواسیر می تواند هر زمان درصورت ایحاد فشار اضافی بر مقعد ایجاد شود.    یبوست و اسهال: این شرایط هر دو ناحیه راست روده را تحت فشار قرار می دهند یا در صورت بروز یبوست با فشار بیش از حد یا در صورت اسهال با دفع مدفوع زیاد. این مشکلات اغلب با تغییر رژیم غذایی و سبک زندگی قابل حل است، اما ممکن است با سایر موارد مانند IBS و IBD نیز در ارتباط باشد.

  • رژیم غذایی ناسالم: رژیم غذایی حاوی چربی زیاد و یا فیبر کم می تواند بر روی حرکات روده تأثیر بگذارد و باعث یبوست یا اسهال شود و به راست روده فشار آورد و زمان نشستن روی توالت را افزایش دهد.
  • بارداری و زایمان: بسیاری از خانم ها به دلیل افزایش فشار روی لگن که جنین در حال رشد می تواند ایجاد کند، در طول بارداری دچار بواسیر می شوند. فشاردر هنگام زایمان نیز می تواند بواسیر ایجاد کند.
  • چاقی: افرادی که چاق هستند به دلیل افزایش فشار در اطراف راست روده و همچنین چاقی در معرض خطر بواسیر داخلی و خارجی می باشند. چاقی با رژیم غذایی نامناسب و سبک زندگی کم تحرک همراه است.
  • نشستن طولانی مدت: فعالیت منظم جنبه مهمی برای جلوگیری از بواسیر و سایر موارد بهداشتی راست روده است. نشستن می تواند فشار نادرستی بر ناحیه مقعد وارد کند.

علائم بواسیر داخلی

علائم بواسیر داخلی بسته به شدت آنها متفاوت است. حتی با بدتر شدن بواسیر، به دلیل کمبود انتهای عصب در ناحیه تحت رکتال پایین ، به احتمال زیاد درد نخواهید داشت. در بیشتر موارد شروع به خونریزی می کنید. ممکن است درکاسه توالت یا روی دستمال توالت خون مشاهده کنید.

از آنجا که این خون مسیر کوتاهی برای حرکت در خارج از بدن دارد، باید قرمز روشن باشد. در حالی که خونریزی متداول ترین شاخص بواسیر داخلی است، در صورت افتادن بواسیر ممکن است علائم دیگری را تجربه کنید.

معمولاً در حین اجابت مزاج اتفاق می افتد و در بسیاری از موارد ، بافت به خودی خود برمی گردد. در موارد دیگر ، ممکن است مجبور شوید بافت را به عقب برانید.

لازم به ذکر است که خونریزی نیز یکی از علائم رایج سرطان روده بزرگ و همچنین بواسیر داخلی است. به همین دلیل است که اگر خونریزی مقعدی را تجربه می کنید ، به خصوص اگر با علائم مشکوک دیگری همراه باشد ، توصیه می کنیم فوراً به پزشک مراجعه کنید.

بواسیر که از مقعد بیرون زده است می تواند باعث ناراحتی در اثر خارش و تورم شود. برخی از افراد حتی به دلیل فرسایش بافت، آلودگی را تجربه میکنند.

روشهای درمانی بواسیر

درمانهای مختلفی برای بواسیر وجود دارد مانند یخ زدگی، قرار دادن بند باند لاستیکی در اطراف آنها که باعث لغزش و درمان تزریق می شود. تنها درمان موثر بواسیر بزرگ برداشتن آن است. این عمل را جراحی هموروئیدکتومی می نامند.

جراحی معمولاً تحت بیهوشی عمومی انجام می شود. (برای تعداد کمی از بیماران، بیهوشی نخاعی مناسب تر است). در حین عمل ، عضله مقعد کشیده شده و بواسیر بریده می شوند. مزایای اصلی تسکین درد، خونریزی، ترشح و خارش ناشی از بواسیر است.

 

هموروئید

 

چه گزینه های درمانی دیگری وجود دارد؟

قبل از هموروئیدکتومی ، مهم است که همه روش های درمانی غیر جراحی را امتحان کنید. شامل بهبودهای رژیم غذایی، اجتناب از کشیدگی (برای مثال، هنگام بلند کردن اجسام) و تغییر سبک زندگی برای بهبود عملکرد روده مانند جلوگیری از فشار دادن و نشستن طولانی است.

بواسیر همچنین ممکن است به درمان نسبتاً ساده باند یا تزریق پاسخ دهد. با این حال ، اگر این روش ها جواب ندهند ، بواسیر معمولاً به عنوان یک مشکل ادامه خواهد داشت. بواسیر با شرایط جدی تری مانند سرطان همراه نیست.

اگر برای درمان اقدام نکنید، در همان وضعیت باقی می مانند یا بدتر می شوند. به خودی خود بهتر نخواهند شد. اگر توصیه جراح هموروئیدکتومی است، پس به احتمال زیاد روش های دیگر درمان را قبلاً امتحان کرده اید.

  • پیش از جراحی

معمولاً یک روز در بیمارستان بستری می شویدو ممکن است روز عمل یا بعضی اوقات روز قبل به بیمارستان بیایید. شش ساعت قبل از عمل باید ناشتا باشید.

  • پس از جراحی

فشار خون، نبض و زخم ها چند ساعت اول کنترل می شود. بلافاصله بعد از عمل می توانید نوشیدن و غذاخوردن را  شروع کنید. می توانید چند ساعت پس از عمل بلند شوید. پانسمان در ناحیه جراحی گذاشته میشود.

دوازده ساعت اول مقداری لکه بینی وجود دارد. اگر پانسمان داشته باشید، روز بعد معمولاً به خودی خود از بین می رود. یک یا دو هفته زخم کمی مرطوب خواهد بود. در این مدت احتمالاً ترشحات زرد یا حتی مقداری خون تیره وجود دارد.

ممکن است بخواهید یک پد کوچک بپوشید. بععضی بیماران درد شدید را برای چند روز تجربه می کنند. معمولاً با مسکن ساده درمان می شود. زخم ً یک هفته بعد باید تقریباً بدون درد باشد. گاهی اوقات ممکن است یک شب اقامت لازم باشد.

بخیه: بخیه ها جذبی است. ممکن است کبودی بنفش در اطراف زخم وجود داشته باشد – طبیعی است و محو می شود. گاهی اوقات ممکن است در کنترل گاز معده دچار مشکل شوید.

می توانید هر زمان که می خواهید حمام کنید یا دوش بگیرید اما محل جراحی را به آرامی با حوله نرم خشک کنید اما مالش ندهید. از یبوست جلوگیری کنید. فشار ممکن است باعث خونریزی و ناراحتی غیرضروری شود.

رژیم غذایی سالم شامل فیبر، میوه و سبزیجات و نوشیدن مایعات فراوان به جلوگیری از یبوست کمک می کند. احتمالاً چند روز اول ملین داده می شود تا در خانه مصرف کنید. اولین دفع ممکن است دردناک باشد ، اما به سرعت بهبود می یابد. مسهل را توصیه می کنیم.