همه چیز درباره زایمان سزارین
زایمان سزارین پروسه جراحی تولد نوزاد است زمانی که زایمان طبیعی ممکن یا ایمن نیست یا سلامت مادر و نوزاد در خطر است. نوزاد از شکم مادر بیرون کشیده می شود در این نوع زایمان دوره ریکاوری طولانی تر از زایمان طبیعی است. زایمان سزارین یا تولد سزارینی از طریق ایجاد برش در شکم و رحم مادر است.
بعد از آنکه نوزاد از شکم مادر گرفته شد، رحم و شکم با بخیه قابل جذب بسته می شود. سزارین می تواند به دو موقعیت متفاوت انجام شود: پیش از زایمان(پیش از شروع زایمان برنامه ریزی شده است) و هنگام زایمان(زمانی که زایمان شروع شده است). بسته به موقعیت، می تواند بر مادر و نوازد تاثیر بگذارد.
بعضی مادران می خواهند زایمان سزارین داشته باشند. بعضی از دلایل این انتخاب می تواند این گزینه ها باشد:
- ترس از درد زایمان یا اضطراب از زایمان طبیعی
- تجربه قبلی
- تعامل با متخصصین بهداشت
- تاثیر اجتماعی ازجمله رسانه، دوستان و خانواده
- احساس کنترل بر پروسه زایمان
شیردهی برای مادر و نوزاد مهم است تا همدیگر را بشناسند. شیردهی می تواند به بهبود احساس غمگینی یا ناامیدی کمک کند اگر تولد طبق برنامه نبوده است. شیردهی می تواند احساس رضایت از داشتن یک نوزاد خیلی خوب که گاهی فرد دیگری نمی تواند انجام دهد حتی اگر یک جراحی بزرگ داشته اید را برای شما داشته باشد.
بررسی دلایل زایمان سزارین:
زایمان سزارین در شرایط زیر ضروری است:
- زایمان طبیعی پیشرفتی ندارد. انقباض دهانه رحم را برای حرکت جنین در واژن به اندازه کافی باز نمی کند.
- سلامت نوزاد در خطر است. بند ناف که جنین را به رحم وصل می کند ممکن است تنگ شود یا جنین ضربان قلب غیرطبیعی داشته باشد. در بعضی موارد، زایمان سزارین به نوزاد اجازه می دهد سریع متولد شود و مشکلات سلامتی برطرف شود.
- نوزاد در وضعیت اشتباهی قراردارد: کودک دروضعیت تولد با پا قرارمی گیرد یعنی از پا به دنیا می آید. دراین موارد، زایمان سزارین تولد سریع کودک را ممکن می سازد.
- مادر چندقلو باردار است. اگر زایمان زودتر از موعد مقرر شروع شود( زایمان زودرس )، زایمان سزارین باید انجام شود.
- جنین خیلی بزرگ است: نوزادان بزرگ در معرض عوارض زایمان قراردارند. این عوراض شامل دیستوسی، زمانی که سر کودک از واژن خارج می شود اما شانه ها دردهانه رحم گیرکرده است.
- مادر دیابت حاملگی دارد به ویژه اگر قند خون آنها به خوبی کنترل نشده است با احتمال زیاد کودکان بزرگ مواجه هستند. مادران مبتلا به دیابت نباید نوشیدنی با انرژی بالا بنوشند.
- جفت نارسایی دارد: اغلب جفت فرم نگرفته است یا به درستی عمل نمی کند،در محل اشتباهی در رحم قرار دارد یا در دیواره رحم خیلی عمیق یا سفت قرار گرفته است که می تواند موجب مشکلاتی مانند جلوگیری از جذب اکسیژن مورد نیاز و مواد مغذی توسط جنین یا خونریزی واژن شود.
- مادر عفونت دارد مانند اچ آی وی، تبخال که می تواند به نوزاد در زایمان طبیعی منتقل شود. زایمان سزارین می تواند به جلوگیری از انتقال ویروس به نوزاد کمک کند.
- مادر مشکل پزشکی خاصی دارد: زایمان سزارین پزشک را قادر می سازد تا بهداشت مادر را بهتر مدیریت کند.
- سر کودک به سمت پایین حرکت نمی کند یا درحین زایمان درلگن خاصره قرارنمی گیرد
مراحل زایمان سزارین
- مادر روی تحت جراحی دراز میکشد که ممکن است مختصری شیب داشته باشد.
- یک صفحه روی شکم کشیده می شود تا مادر نتواند جراحی را ببیند.
- یک برش ده تا 20 سانتی متری در شکم و رحم زده می شود، معمولا این برش افقی دقیقا زیر خط بیکینی زده می شود اگر چه گاهی برش عمودی خواهد بود.
- جنین از قسمت باز شده شکم بیرون آورده می شود که معمولا 5 تا ده دقیقه طول می کشد. زمانی که نوزاد متولد شد، به مادر هورمون اکسیتوسین تزریق می شود تا شکم منقبض شود و از دست دادن خون را کاهش دهد.
- شکم با بخیه جذبی بسته می شود.
- جراحی 40 تا 50 دقیقه طول می کشد.
بعد از عمل سزارین
- میانگین زمان بستری در بیمارستان سه یا چهار روز است. در صورتی که سلامت مادر و نوزاد خوب باشد، زودتر از موعد مرخص می شوند. نوزاد توسط تیم مراقبتهای ویژه نوزادان معاینه می شود. سپس به نزد مادر برده می شود.
- اگر مادر بتواند، تماس پوست با پوست نوزاد را خواهد داشت. بعد از جراحی، مادر به اتاق ریکاوری به مدت یک تا دو ساعت منتقل می شود. علائم حیاتی مادر کنترل می شود از جمله فشار خون، ضربان قلب، تنفس، دمای بدن و سطح اکسیژن
در بیمارستان:
- مسکن برای کاهش ناراحتی مادر تجویز می شود.
- مادر و نوزاد تماس نزدیک منظم و شروع شیردهی خواهند داشت.
- مادر تشویق می شود هرچه زودتر از تخت بلند شود و در اطراف حرکن کند.
- یک سوند به مدت 12 ساعت درمثانه مادر قراردارد.
- چگونگی مراقبت از زخم به مادر گفته می شود.
معمولا به مادر توصیه میشود:
- هر روز زخم را به آرامی بشوید و خشک کند.
- لباسهای راحت و گشاد، لباس زیر پنبه ای بپوشد.
- اگر جای زخم می سوزد، مسکن مصرف شود. وقتی مادر شیرمی دهد، بهتر است استامینوفن استفاده کند (نه آسپیرین)
- علائم عفونت را مواظب باشید.
- به حرکت کردن ادامه دهید و فعالیتهای نرم داشته باشید ازجمله پیاده روی روزانه
- رانندگی، ورزش، حمل هرچیزی سنگین تر از نوزاد و مقاربت نداشته باشید.